Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagycsuri agymenései

avagy, rendszertelenségem és rendezetlenségem rendszerbe rendezgetése

Zenéljünk! No.41.

2015. november 03. 14:35 - Nagycsuri

Hellborg, Lane, Selvaganesh: Good People in Times of Evil (Videó)

lane.jpgNem tudok elszakadni Shawn Lane-től. Körbejártam a kérdést és sok szép zenét találtam tőle. Műfaji határokat átívelően kápráztatott el

elemi erejű gitárjátékával. Nem semmi csóka. Az alábbi felvételen az indiai Vinayakram Brothers egyik tagjával, Selvaganesh-el közösen játszik. (Hasonló felállást láthattunk John McLaughlin esetében is) A hangszerek hangja és a zenei stílus sem a tőle megszokott. Hellborg itt akusztikus basszeron tapogat, a szólógitár pedig bársonyos, jazz-esen kellemes hangszínnel csiklandozza az értő füleket. Ugyan népzenei motívumokon alapszik a project, de néha úgy elviszik a stílust, hogy nem bírom követni. Illetve, dehogynem. Igazi Word-Music, a szó nemes értelmében. Szinte úsztat a zene. Mintha egy hajóban lennék félálomban. Gyönyörűen szól. Úgy hallgattam végig a majd' egy órát, hogy egy percnek tűnt. Közben folyton attól rettegtem, nehogy vége szakadjon ennek a meditatív utazásnak. Ha nem jött volna közben vásárlóm, lementem volna alfába. Indiai hangszerőrület: kanjeera, ghatam és az elmaradhatatlan vocál, mely leginkább a takatakatagataratakatating - ben merül ki. Mindez több szólamban, párbeszédeket folytatva, egész hangerdőt varázsolva a színpadra. A közönség is vevő a produkcióra, nem is csoda. Élőben fantasztikus lehetett. Ha a közeljövőben a közelben játszanak el fogok menni és nem engedem majd nekik, hogy abbahagyják.
Hallgassátok, mert hallgatni arany!
ui.: annyit azért még elárulok, hogy az authentikus indiai zenében nem jellemzőek az un. temperált hangszerek. Az általunk közismert gitár és zongora fél- és egész hangokat ismernek csak. Az indiai zenében  viszont előszeretettel használnak negyedhangokat is, ami a mi fülünknek szokatlan lehet. E kettő keveredése pediglen egészen különleges zenei élményt nyújt. Itt azért Lane bevet némi effektezést a gitárjára, amitől olykor keleties, máskor kísérteties hangja lesz hangszerének. Valamint azért ki lehet hozni a gitárból is némi negyedhangokra hajazó nyújtásokat és slide-technikával is tudunk "kelet felé fordulni", amit persze alkalmaz is Lane nem egyszer. Nem éppen a kommersz kategóriával állunk szemben. Továbbra is állítom, hogy inkább életveszélyes!
Közben - másnap - megtudtam, hogy Lane már nincs az élők sorában. Nagy veszteség Ő mindannyiunknak. Isten nyugosztalja!

(Eredeti megjelenés 2014.11.21. https://www.facebook.com/nagy.testverek.9/posts/742544519172229)

Nagycsuri 2015.11.03.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagycsuri.blog.hu/api/trackback/id/tr748047394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása