Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagycsuri agymenései

avagy, rendszertelenségem és rendezetlenségem rendszerbe rendezgetése

Zenéljünk! No.16.

2015. október 19. 15:00 - Nagycsuri

Crimson Jazz Trio I. (Videó)

crimjazzv1.jpgA progresszív-rock legnagyobbjaként tartom számon a King Crimson-t. És még a műfajon belül is rétegzeneként jegyzem. Nem slágergyanús, mint pl. a Pink Floyd. Ezzel persze nem szeretném leminősíteni őket, csupán

művészi kinyilatkoztatásaikat vetettem össze.
Annyi bizonyos, nekem eszembe se jutott, hogy a King Crimson nótáit valamely zenekar valaha is feldolgozhatja. Pláne, jazz-be gyúrva. És láss csodát, mégis megtörtént.
Három jazzistát inspirált Robert Fripp csapata. A Crimson Jazz Trió interpretálja a prog-rock Isteneinek dallamait. Profi módon. Ráadásul nem is túl elborultan. Élvezettel hallgatható és viszonylag könnyen emészthető.
A csúcspont a Starless című zenei eposz.
Szépen kivesézik az eredeti verziókat. A műfajhoz illően csupán a fő témákra ismerünk rá, a többi az improvizáció tengerén zajlik.
Sokan azt képzelik, hogy a Jazz egy kaotikus zenei világ. Messze nem így van. Az improvizáció sem öntörvényű, vagy anarchikus. Nagyon is rendszer szerinti. Szigorú keretek között zajló, törvények mentén felépített. Mégis, a műfajok mezején óriási szabadságot ad az arra érdemes művelőinek. Hatalmas elméleti tudást, rengeteg gyakorlást, zenei alázatot és vele született adottságot igényel.
Az alábbi felvételen kiváló művészek munkálkodnak, említésre méltó módon. Ezért is örültem meg neki, miután - kapirgálásom közepette - ráleltem erre a kincsre.

Nagycsuri 2015.10.19.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagycsuri.blog.hu/api/trackback/id/tr737990287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása