Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagycsuri agymenései

avagy, rendszertelenségem és rendezetlenségem rendszerbe rendezgetése

Zenéljünk! No.117.

2017. július 07. 16:13 - Nagycsuri

Frank Zappa: Whipping post (Videó)

frank-zappa-corbis-630-80.jpgLassan egy hónapja már, hogy elkezdtem beleásni magam, Frank Zappa zenei világába. Természetesen, ismertem őt már jóval korábbról is, de mostanában divat a retro. Ellenben, a nosztalgiázás ciki. Úgyhogy, én most

retro hangulatban fedeztem fel újra, Zappát. Trendi csávó vagyok? 

Nem úgy, mint Zappa, aki a maga korában minden volt, csak divatos nem. Illetve, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor mégis. Mondom ezt azért, mert a kornak megfelelő menő stílust képviselte, ám azt egy kicsit másként. Másként, mint a fősodor és az átlag, vagy a többség. Szerzeményeit polgárpukkasztó szövegek jellemezték. Furcsa mód a hazai diszkókban is játszott Bobby Brown például a diszkók közönségét cikizte. Zenéje bluesos alapokon álló prog-rock, tarkítva olykor klasszikus- és jazzes elemekkel. Amelyek kevés kivételtől eltekintve, Petőfi Rádión csüngő füleknek meglehetősen nehezen emészthetőek. Sőt, pár kiadványa saját részre készülhetett, ugyanis nincs ember a Földön, aki végig bírná hallgatni. Sznobok persze mindig voltak s lesznek is. 

A zenehallgatás ugyanolyan, mint minden más művészeti ág. Nem csak a művésznek, a hallgatónak is fejlődnie kell. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a Wellhellótól kell eljutni a klasszikusokig. Bölcsődétől az egyetemig. A köztes állomások pedig a disco, funky, blues, pop, rock, jazz tengely mentén találtatnak. Ezeken kell átverekednie magát azoknak, akik támasztanak maguk elé némi igényszintet. 

Ezzel az eltökéltséggel juthatunk el Zappához is, ha elég kitartóak vagyunk. Ne adjátok fel!

Alább egy olyan felvételt osztok meg, amelyen egy Allmann Brothers Band nótát fújnak a fiúk. Ez a felvétel egy sima blues, talán a gitárszóló üt el a megszokottól. Zappának nem tetszett a kor gitárosainak stílusa - mondván - egymást másolják és ugyanazokkal a klisékkel operálnak. Valljuk meg, van benne igazság. Zappáról viszont nem ez mondható el. Sajátos játékstílusa messziről kiviláglik. Egyetlen negatívum eme felvételen, hogy Wackerman elektromosra cserélte a felső-tamokat, így a dobszerkónak erősen kritizálható a megszólalása. 

Miközben e sorokat rovom, lassan-lassan életre kel az amúgy tetszhalott keszthelyi belváros. Fesztivál, Keszthely Fest néven. Egy évben egyszer sikerült olyan fesztivált összehozniuk, ami említésre méltó. Három napig tart. Mint a csodák, általában. No, nem a városvezetés követte el ezt a tőlük elvárhatatlan teljesítményt, nem. A belvárosi kereskedők jeleskedtek ebben, aztán amikor a rendezvény kinőtte magát, a városka lecsapott rá. Így megy ez Keszthelyen, ugyanis az e célból túlfizetett prominensek kissé impotensek e téren. Elnézést a kevéske kompetens kivételtől! Miként az országban mindenütt, az EU-ból visszaküldött csipetnyi pénzecskénket kilencven százalékban itt is hülyeségekre költik el. Lásd pl. Kő-tér, ami a mai napig egyetlen fillér plusz bevételt nem termelt, viszont rekordmennyiségű hitelt költöttek rá el. Valamint nyaranta a kövek annyi hőt termelnek, amivel a teret körülvevő épületek egész télen kifűthetőek lennének. Tanítani kellene a Közgázon példaként, hogyan NEM szabad gazdálkodnia egy városvezetésnek. Mondjuk, nekem úgy tűnik, hogy másoknak ez nem szúr szemet, hiszen rendre meg-, illetve újraválasztják őket. Eddig azt hittem, csak a Belgák ilyen balgák.

Hogyan jön ide ez a téma és mi köze Zappához? Sehogy és semmi. Hacsak nem az a párhuzam, hogy mindkét esetben átlagtól eltérőt tapasztalhatunk. Míg Zappánál egy magasabb dimenziót, addig Keszthely város vezetése tekintetében a minősíthetetlenséget. Egyébként, e dorgálással a szokásos sétálóutcai kínlódást próbálom enyhíteni, amolyan feszültséglevezetőként. Tudom, hogy felesleges, ugyanis elgondolkodás helyett sértődés lesz a vége. Emlékszem, az oviban is így reagáltuk le egymást. 

Beszélgettem egy MÁV kalauzzal, aki a déli parton teljesít szolgálatot, Siófoktól Keszthelyig. Mondom neki, hogy minden nap elkapok egy-egy szerelvényt, amikor munkaidő után megyek le a partra úszni. Ember nincs ezeken a "száguldó" szörnyetegeken. Azt mondja, igen, Siófok és Mária közt fullon, majd Máriatól Keszthelyig üresen robognak. Párdon, de az északi parton is hasonló a helyzet, csak ott már Fürednél megreked a tömeg. Keszthely a Balaton Mostohagyermeke. Nem pedig Fővárosa, ahogyan azt tévesen hirdetik egyesek. Ezt a nevet adták a 15 éve pozíciójukban regnáló politikusok ennek a szebb napokat is megélt városkának. Még a Statisztikai Hivatal szerint is, évi átlag húsz százalékkal esik vissza Keszthely vendégéjszakáinak száma. Szerintetek szégyellik magukat? Nem hinném, hiszen a gőgtől lufiként dagad az egojuk. Mikszáth élne még, rendre ezekről a mihasznákról értekezne. 

Mihasznáink ebből a három napból táplálkozván tartják fenn népszerűségüket és tetszelegnek a tv kamerái előtt, magukról azt gondolván, Istenek. Pedig csupán gyarló emberek, akik a frusztráltságukat hatalmaskodásukkal próbálják palástolni. Több, kevesebb sikerrel. Sajnálom, hogy nem tudok jobb hírekkel szolgálni Felétek!

Talán mégis...

Azt hallottam, felvásárolta valami hirtelen lett milliárdos a balatoni ingatlanok jelentős részét. Háááát, ha így van, bizonyosan lesz itt Kánaán, csak azt nem tudjuk még, hogy vajon mikor és kinek. Bizakodjunk, hátha nekünk is csepegtetnek majd belőle egy keveset! No, fel a fejjel!

Isten áldjon Benneteket!

A fenti nóta ebből a koncertből lett kihasítva:

Az eredeti Allmann Brothers verzió:

Aki kedvet kapott Zappához, ezzel a lemezzel kezdje el a szinte lehetetlent:

Nagycsuri 2017.07.07.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagycsuri.blog.hu/api/trackback/id/tr312647197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása